Opleidingen

Organisatie Ontwikkelings Projecten

Coaching en intervisie

 

De EROM training

Vanaf de oprichting van IOD in 1970 wordt de EROM training (Educational Resouces for Organisation and Management) gegeven. Deze ‘Educational Resources’ bestonden uit een groot aantal oefeningen, die tegenwoordig niet meer gebruikt worden. De doelstellingen van deze training zijn niet veranderd, maar de methode is in de loop van de tijd sterk ontwikkeld.

 

De training is sterk beïnvloed door het Tavistock-conferentiemodel, waarin een groep zijn eigen dynamiek bestudeert. Vanuit deze manier van werken wordt getracht zicht te krijgen op vaak irrationele processen in groepen, met als doel om met dat inzicht zinvoller groepsgedrag te realiseren.

 

Naar deze training komen deelnemers met vragen, zoals de volgende:

 • Waarom worden mijn voorstellen vaak niet gehonoreerd?
 • Ik kom een overleg regelmatig uit met:
  • een onbevredigd gevoel
  • toezeggingen die ik liever niet had gedaan
  • de behoefte om in de wandelgangen zaken recht te zetten
  • het gevoel niet gezegd te hebben wat ik er echt van vond.
 • Wat vinden anderen van mijn optreden?
 • Mijn optreden in groepen overkomt mij regelmatig en ik kan zelf onvoldoende sturen
 • Anderen vinden mij té rationeel; ik merk wel dat men vaak niet veel doet met mijn inbreng
 • In een groep kan ik af en toe nogal emotioneel worden; dat belemmert mijn effectiviteit
 • Ik begrijp niet waarom we in een formeel overleg soms heel andere dingen zeggen dan in de wandelgangen
 • Ik moet mij vaak verdedigen of verantwoorden en weet niet hoe ik uit zo’n lastige situatie moet komen
 • Ik ben nogal oordelend over situaties of het optreden van anderen en kijk met bewondering naar diegenen die zonder oordeel veel meer voor elkaar krijgen
 • Ik wil met meer zelfvertrouwen mijn mening in groepen kunnen inbrengen
 • Ik ben niet op zoek naar de zoveelste theorie over effectief gedrag, maar wil tijdens een training concreet geleerd hebben hoe ik zaken anders aan kan pakken.

De doelstellingen van de EROM training zijn daarmee:

 • Het vergroten van je interpersoonlijke gevoeligheid, dat wil zeggen je vermogen om waar te nemen welk effect jouw gedrag op anderen heeft en welk effect het gedrag van anderen op jou heeft
 • Het vergroten van inzicht in groepsprocessen, waardoor je de onderstroom in groepen beter aanvoelt en waardoor je met meer vertrouwen handelt
 • Het ontwikkelen van de moed om te handelen en te reflecteren in moeilijk situaties.

 

 

In deze training staat ervaringsleren centraal. Hierbij gaan we ervan uit dat we alleen door nieuwe ervaringen op te doen écht iets nieuws kunnen leren; leren door middel van kennisoverdracht heeft alleen effect, voor zover dit aansluit bij ervaringen die we hebben opgedaan.

Je leert in dit programma over jezelf in groepen door de groepen waar je in de training onderdeel van uitmaakt en je eigen optreden daarin als object van studie te nemen. Zo maak je zelf een groepsproces mee en krijg je in de loop van de training relevante theorieën over groepsdynamica en organisatiepsychologie te horen. Daarmee wordt het leren concreet en tastbaar, omdat je al tijdens de training nieuwe vaardigheden ontwikkelt, die je direct in de praktijk kunt gebruiken.

Om werkelijk vanuit ervaring te kunnen leren moet de groep waaraan je deelneemt zich kunnen ontwikkelen; dat vraagt de nodige tijd. Daarom duurt dit programma vijf aaneengesloten dagen.

 

Inschrijven op deze training kan via http://www.iod.nl/opleidingen/erom-training#inschrijven


Gepubliceerd op 2 november 2021


Abonneer op de blog

Wilt u een automatische e-mail ontvangen als er een nieuwe blog wordt toegevoegd? Vul hieronder uw gegevens in.


Naam:
Organisatie:
E-mailadres:
Verzenden

Share   Deel deze pagina op LinkedIn  Deel deze pagina op Twitter  Deel deze pagina op Facebook

Terug

naar vorige pagina