Opleidingen

Organisatie Ontwikkelings Projecten

Coaching en intervisie

 

Eerste aankondiging van mijn boek 'De onderstroom boven'

Vanaf 2014 heb ik zo ongeveer een keer per maand een blog geschreven. Dit jaar heb ik de tijd die ik anders aan het schrijven van een blog besteedde aan het schrijven van een boek besteed. Half november gaat het boek uitkomen met als titel ‘De onderstroom boven; spanningen managen in organisaties en in jezelf’. In deze en de volgende blog deel ik een voorproefje van dit boek.

 

Het is geschreven voor managers, adviseurs, beleidsmedewerkers of projectleiders die een rol spelen bij veranderingen in organisaties. Die weten wat er moet gebeuren en wat anderen anders moeten gaan doen. Maar het er niet door krijgen.

 

In dit boek ga ik er van uit dat organisatieverandering minder gebaat is bij onderzoek door een expert en overtuigingskracht en meer bij het vermogen om dat onderzoek met de juiste mensen te verrichten.

 

Als je het onderzoek met in plaats van voor hen inricht, zal je met groepen moeten kunnen werken. Niet alleen met wat in een groep openlijk wordt uitgesproken, maar ook met de onderstroom: datgene wat men er écht van vindt en wat men soms alleen in de wandelgangen met elkaar deelt.

 

Dit boek gaat over het naar boven halen van de onderstroom als je mensen bij organisatieverandering betrekt. Hoe je de spanning in een groep zodanig kunt managen dat het voldoende veilig is, zonder dat het werken aan de lastige verschillen wordt vermeden. Hoe je voorkomt dat wat openlijk wordt uitgesproken niet strookt met wat men er eigenlijk van vindt, waardoor het plezier in en de effectiviteit van de samenwerking vermindert. Hoe je eraan bijdraagt dat beslissingen genomen worden die ook worden uitgevoerd, omdat mensen zeggen wat ze ervaren en gaan doen wat ze gezegd hebben.

 

In De onderstroom boven behandel ik hoe je daar als begeleider en als procesconsultant een bijdrage aan kunt leveren. Als begeleider help je de groep om de verschillende ideeën over het vraagstuk en mogelijke oplossingen uitgesproken te krijgen. Als procesconsultant ondersteun je de groep om datgene wat men tijdens het overleg ervaart te onderkennen, te begrijpen en met elkaar te delen.

 

Tenslotte sta ik stil bij organisatieontwerpprincipes die het mensen al dan niet mogelijk maken om de spanningen die hun werk met zich meebrengt het hoofd te bieden. Zo wordt voorkomen dat we mensen helpen om zinvolle beslissingen te nemen, in zinloze werksituaties.

 

Lees de inleiding van dit boek

 

Het boek is te bestellen via Managementboek.nl


Gepubliceerd op 31 oktober 2022


Abonneer op de blog

Wilt u een automatische e-mail ontvangen als er een nieuwe blog wordt toegevoegd? Vul hieronder uw gegevens in.


Naam:
Organisatie:
E-mailadres:
Verzenden

Share   Deel deze pagina op LinkedIn  Deel deze pagina op Twitter  Deel deze pagina op Facebook

Terug

naar vorige pagina