Opleidingen

Organisatie Ontwikkelings Projecten

Coaching en intervisie

 

Leren van conflicten (met je baas)

Annemiek werkt al geruime tijd in een architectenbureau, waar zij zich in de loop van de jaren onder de vleugels van de eigenaar/directeur ontwikkeld heeft. Om zich ook als leidinggevende te ontwikkelen deelt zij die taak nu samen met hem. Maar het contact met hem verloopt de laatste tijd stroef. Ze bewondert hem als gerenommeerd architect en is hem erkentelijk voor de mogelijkheden die hij haar bood. Maar tegelijk stoort ze zich enorm aan hem als zij kritiek op het functioneren van medewerkers heeft en onvoldoende rugdekking van hem ervaart. Een gesprek daarover verloopt iedere keer erg onbevredigend, omdat het altijd tot bekvechten leidt. In zo’n gesprek raakt ze de controle kwijt en komt in een positie die ze niet wenst. Ze lijkt dan wel alleen kritiek te kunnen uiten, op het functioneren van zowel de medewerkers als op zijn optreden. Alsof ze haar collega’s en haar baas niet óók waardeert. Wat beneemt haar de vrijheid om zo’n gesprek een andere wending te geven?

 

We keken naar haar situatie met het brilletje: ‘splitsing’. Splitsing van dubbelzinnige gevoelens die een situatie tegelijk op kan roepen.

 

Dubbelzinnige gevoelens over haar baas. Naast sterke gevoelens van bewondering die zij zeker in het begin voor hem voelde, groeide ook een besef dat zijn optreden soms ook feilbaar is. Maar éénzijdige bewondering transformeren tot waardering van goede én minder goede eigenschappen bleek niet zo makkelijk. Zeker als dat iemand betreft die je als autoriteit ervaart. Als de spanning té hoog wordt om beide gevoelens te onderkennen is de uitweg om je alleen met één van beide te verbinden. En dat was precies wat haar in zo’n gesprek overkwam: dan verwoordde ze op scherpe manier alleen de kritiek die ze op hem had. En zijn verdedigende reactie maakte haar kritiek alleen maar scherper.

 

Dubbelzinnige gevoelens over het functioneren van medewerkers. Als junior leidinggevende was zij onzeker over haar kritiek op het functioneren van medewerkers. Dat maakte het voor haar lastig om naast kritiek ook waardering te onderkennen. Als haar baas haar zorgen over het functioneren van bepaalde medewerkers niet direct deelde, zette zij die nog wat forser aan, waarmee zij een halve waarheid nog scherper in de verf zette. Ook hierdoor leidde het gedrag van de één tot éénzijdig gedrag van de ander.

 

Naarmate zij de kritische noot sterker liet horen, wees hij haar op het andere deel van de waarheid. Waar beide delen in hen leefden, hadden ze elkaar nodig om dat te kunnen verwoorden. Op die manier kwam ze ongewild in een rol, waarin ze eigenlijk namens beiden de stem van de kritiek verwoordde. Een rol die niet goed voelde, omdat ze zich er eigenlijk niet in herkende.

 

Bewustzijn van zo’n onwenselijk gedragspatroon stelde haar in staat niet langer automatisch op het gedrag van haar baas te reageren, maar de eigen gevoelens die zijn gedrag bij haar opriep wat langer te verdragen. Daarmee kon ze zijn oordeel aanhoren en plaatste zij haar eigen mening niet langer scherp tegenover die van hem. Door haar milde reactie escaleerde hun gesprekken minder snel. Dat ging natuurlijk niet in één keer goed. Maar door hier bewust mee te experimenteren deed ze nieuwe ervaringen op en ontwikkelde nieuwe gevoelsankers.

 

Experimenteren en onderzoeken waren in deze situatie dus belangrijke elementen voor verandering. Actie en onderzoek om via vallen en opstaan een derde weg te vinden als uitweg uit een schijnbaar onoplosbaar conflict.

 

Voor een toelichting op het fenomeen ‘splitsing in groepen, zie mijn blog 'Leven met verschillen'.

 

Wil jij ook leren van conflicten? Een conflict met je baas of met iemand anders. En wil jij de uitdaging aangaan om zo’n conflict niet alleen te begrijpen als een conflict met die ander, maar ook als een conflict in jezelf? Orienteer je dan op de EROM training en het Professioneel Ontwikkelings Programma van IOD


Gepubliceerd op 12 april 2021


Abonneer op de blog

Wilt u een automatische e-mail ontvangen als er een nieuwe blog wordt toegevoegd? Vul hieronder uw gegevens in.


Naam:
Organisatie:
E-mailadres:
Verzenden

Share   Deel deze pagina op LinkedIn  Deel deze pagina op Twitter  Deel deze pagina op Facebook

Terug

naar vorige pagina