Opleidingen

Organisatie Ontwikkelings Projecten

Coaching en intervisie

 

Wat wordt het nieuwe normaal?

Gaan we allemaal mondkapjes dragen? Komt er een ‘anderhalve meter samenleving’; en hoe ziet die er dan uit? Gelden er andere regels voor zestig plussers, dan voor zestig minners? Gaan we in Nederland structureel het aantal IC bedden verhogen? Welke invloed heeft deze crisis op internationaal reizen? Zien we na de lockdown meer heil in thuiswerken en gaan de files dan ook verminderen?

 

Enkele vragen waar je aan kan denken als je je afvraagt wat ‘het nieuwe normaal’ wordt.

Omdat deze Corona crisis geen precedent kent zullen we de antwoorden niet uit een boek kunnen halen. En omdat bij deze vragen een veelheid van factoren een rol speelt, zullen de experts ons ook die antwoorden niet kunnen geven; hoe graag we ook wat zekerheid van hen zouden krijgen.

 

Maar in wezen onderscheidt deze situatie zich niet van andere situaties waar sprake is van schoksgewijze verandering. Denk aan het krijgen van een kind, het verliezen van een geliefde of het verliezen van je baan. Al zijn je talloze mensen in zo’n situatie voorgegaan, kennisoverdracht werkt hierbij niet. Ook bij een fusie of bij veranderde marktomstandigheden, waardoor een organisatie z’n monopolypositie verliest is een logische instructie over gewenst handelen onvoldoende. Dan moeten we leren door onze actuele ervaring toe te laten en te ontdekken wat de nieuwe situatie voor ons betekent.

 

Kennisoverdracht alleen werkt in dit soort situaties niet, omdat we hier met de paradox van ervaringsleren te maken hebben:

  • We begrijpen niet wat we moeten leren
  • We kunnen het alleen leren door het onszelf te onderwijzen
  • We kunnen het onszelf alleen onderwijzen door te gaan doen wat we nog niet begrijpen.

In onderstaande video ga ik dieper in op leren door ervaringen, hoe je met deze paradox om kunt gaan en wat ik zelf van dit thema heb geleerd. Onderstaand model licht ik daar ook toe:

 


Gepubliceerd op 30 mei 2020


Abonneer op de blog

Wilt u een automatische e-mail ontvangen als er een nieuwe blog wordt toegevoegd? Vul hieronder uw gegevens in.


Naam:
Organisatie:
E-mailadres:
Verzenden

Share   Deel deze pagina op LinkedIn  Deel deze pagina op Twitter  Deel deze pagina op Facebook

Terug

naar vorige pagina